Veelgestelde vragen

Is het effect van Tempocol aangetoond?

Ja, door onderzoekers van het Maastricht Medisch Universitair Centrum.1 Hun onderzoek is gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Gastro-enterologie. In totaal werden 190 patiënten met klachten die passen bij het PDS verdeeld over drie groepen. Eén groep kreeg acht weken lang driemaal daags een capsule Tempocol, die vrijkomt in de dunne darm. Een andere groep kreeg een andere capsule, waarvan de pepermuntolie werd afgegeven in de dikke darm en de laatste groep kreeg een placebo. De resultaten laten zien dat Tempocol verschillende positieve effecten heeft ten opzichte van placebo. Er werd minder buikpijn en fysiek ongemak (in de buik) gerapporteerd. Daarnaast werd ook de ernst van de PDS-klachten minder.

Zit er verschil in welke soort pepermuntolie ik neem?

Pepermuntolie is ontzettend veelzijdig en kan zowel inwendig als uitwendig toegepast worden. De meest bekende vorm zijn misschien wel de pepermuntolie druppels. De geschikte vorm van pepermuntolie hangt af van waar het voor gebruikt wordt. Bij darmklachten is het van belang dat de pepermuntolie niet in de maag wordt afgebroken, maar pas vrijkomt in de dunne darm. Tempocol is speciaal voor die toepassing ontwikkeld en zit in een capsule met een beschermende maagzuurresistente coating. Onderzoek naar de positieve effecten van pepermuntolie op klachten van PDS is dan ook uitgevoerd met Tempocol pepermuntoliecapsules.

Is Tempocol ook te gebruiken door kinderen? 

Tempocol is toegestaan bij kinderen vanaf 8 jaar. De maximale dosering voor kinderen is één capsule driemaal daags. Het is verstandig te starten met één capsule één keer daags.

Zitten er allergenen in Tempocol?

Tempocol bevat geen: glutenbevattende granen, schaaldieren, ei, vis, aardnoten (pinda’s), soja, melk, noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide en sulfieten, lupine, weekdieren, tarwe, cacao, koriander, maïs, peulvruchten, rogge en wortel.

Is Tempocol geschikt voor een vegetarisch dieet?

Nee, de coating is gemaakt van rundergelatine.

Welke dosering moet ik gebruiken?

Je begint met een dosering van 1 tot 3 capsules per dag. Dat kan verhoogd worden tot maximaal 6 capsules per dag (driemaal daags 2 capsules). Kinderen van 8 tot 12 jaar mogen maximaal 3 capsules per dag, met een startdosering van 1 capsule per dag. Slik de capsules ten minste een half uur voor de maaltijd in zijn geheel door, drink daarbij genoeg koud water. In de studie waarin het effect van Tempocol is aangetoond slikten PDS-patiënten driemaal daags één capsule gedurende 8 weken.

Waarom moet ik na 3 maanden stoppen met het gebruik van Tempocol?

De bijsluiter van Tempocol maakt melding van een maximale gebruiksduur van 3 maanden per kuur. De reden hiervoor is dat de patiënt Tempocol neemt totdat de klachten verdwenen zijn. Dit is in het algemeen na 2 à 4 weken. In sommige gevallen kan dit langer duren en daardoor is er ruimte om langer te behandelen. Deze behandelduur wordt ondersteunt door de literatuur. De onderzoeken met pepermuntolie in de behandeling van buikklachten zijn veelal kortdurend van opzet, tot maximaal 3 maanden. Dat heeft geleid tot deze termijn in deze registratie.

Waarom mag ik Tempocol niet gebruiken samen met maagzuurremmers?

De maagsapresistente coating van Tempocol kan mogelijk open gaan bij gebruik samen met een maagzuurremmer (PPI) of een ander middel dat de zuurgraad (pH) van de maag beïnvloedt (minder zuur, of hogere pH).

Wanneer mag ik Tempocol niet gebruiken?

Het gebruik van Tempocol wordt  niet aanbevolen bij patiënten met een leveraandoening, cholangitis, achloorhydrie, galstenen of enig andere aandoening van de galblaas/galwegen. Tempocol mag alleen worden gebruikt als de behandelende arts de afweging maakt dat de mogelijke voordelen van de behandeling opwegen tegen de mogelijke risico’s. Het ontbreken van de galblaas is geen contra-indicatie voor het gebruik van Tempocol.

 

Heeft u een andere vraag? Neem contact met ons op. 

1Weerts ZZRM, Masclee AAM, Witteman BJM, et al. Efficacy and Safety of Peppermint Oil in a Randomized Double-blind Trial of Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. 2020;158(1):123-136. Geraadpleegd juli 2020, beschikbaar via:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31470006/