Tempocol® pepermuntolie: Natuurlijk geneesmiddel voor volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

  • Pepermuntolie is in Nederland in capsule vorm verkrijgbaar onder de naam Tempocol®.
  • Per capsule bevat Tempocol® een hoge dosering, maar liefst 182 mg pepermuntolie.
  • Tempocol® is het enige geregistreerde geneesmiddel met pepermuntolie.
  • Tempocol® is effectief bij buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid.
  • Tempocol® bevat een maagsapresistente coating die voorkomt dat de pepermuntolie vrij komt in de maag.
  • Tempocol® bevat kleine capsules waardoor ze makkelijk zijn in te nemen.
  • Tempocol® is verkrijgbaar in 3 verpakkingsgroottes; 30, 60 en 120 stuks.

Naar Waar te koop

Dosering

De startdosering van Tempocol® is één tot driemaal daags één capsule. De dosering kan, indien nodig, worden verhoogd tot een maximale dosis van 2 capsules driemaal daags. Let op hierbij op dat de capsule in zijn geheel doorgeslikt dient te worden met een glas water.

Om oprispingen te voorkomen is het verstandig de capsule 20 à 30 minuten voor de maaltijd, op een lege maag in te nemen.

Kinderen

Tempocol is toegestaan bij kinderen vanaf 8 jaar.

De maximale dosering voor kinderen is één capsule driemaal daags. Het is verstandig te starten met één capsule één keer daags.

Tempocol® werkt op de juiste plek

De pepermuntolie in Tempocol® is gehuld in een capsule met een speciale beschermlaag (coating) die bestand is tegen afbraak door maagzuur. De coating voorkomt namelijk dat de menthol al in de maag vrijkomt. In de dunne en dikke darm is de zuurgraad hoger, waardoor de coating pas in de darmen langzaam oplost. Zo komt de menthol vrij en kan deze plaatselijk op de wand van de darmen inwerken. De menthol zorgt daardoor voor ontspanning van de darmspieren en verlichting van de pijn. 

Wetenschappelijk onderzoek pepermuntolie

Er wordt continue wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van pepermuntolie bij buikklachten en het gebruik van pepermuntoliecapsules bij de behandeling van buikpijn, darmkrampen en winderigheid. Het blijkt dat het gebruik van pepermuntoliecapsules verlichting van de klachten geeft. Uit verschillende studies blijkt dat één op de drie mensen met  de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom verlichting van hun klachten ervaren. 

Hoe werkt pepermuntolie?

Pepermuntolie is een vluchtige olie die wordt gewonnen uit de bladeren en stelen van de pepermuntplant. Pepermuntolie bevat als hoofdbestandsdeel menthol. De werking van menthol berust op het verminderen van krampen in het maagdarmkanaal. Dit effect wordt veroorzaakt doordat menthol het calciumtransport over de celmembraan beïnvloedt. De maagsapresistente coating vertraagt de afgifte, tot het product het laatste deel van de dunne darm bereikt. De lokale werking zorgt ervoor dat de darm zich ontspant. 

Het is klinisch bewezen dat pepermuntolie werkt bij buikpijn,  lichte spasmen van het maag-darm kanaal en winderigheid. 

Lees voor gebruik de bijsluiter