Leven met een prikkelbare darm

Zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hebben last van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Het is een chronische ziekte waarvan artsen nog steeds niet weten hoe het ontstaat. Gelukkig zijn er veel manieren om het leven met PDS een stuk aangenamer te maken. De klachten van PDS zijn niet altijd aanwezig. Meestal worden ze onder invloed van stress, slecht eten of weinig bewegen erger.

Omdat de oorzaak van PDS nog niet ontdekt is, is het zoeken van verlichting bij de symptomen van PDS vaak een kwestie van proberen. Naast het gebruik van pepermuntolie capsules is het zeker belangrijk om ook te kijken naar eventuele levensstijl aanpassingen. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Gezond eten

Eet niet te vet, te zwaar of te veel. Drink ook niet te veel alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken. Probeer meer vezels te eten. Er zijn ook veel mensen die het Low FODMAP Diet proberen. Overleg wel met je arts of diëtist voordat je dit dieet probeert.

Laat stress los

Stress heeft grote invloed op je darmen. Door regelmatig te mediteren of yoga te beoefenen, kun je de stress sneller loslaten en heb je er minder last van.

Beweeg genoeg

Geef toe, je zit waarschijnlijk meer dan goed voor je is. En je weet ook dat bewegen goed voor je is, ook voor je darmen! Pak de trap, fiets naar de supermarkt of ga samen met een vriend of vriendin een rondje wandelen.

Pepermuntolie

Een van de dingen die je kunt proberen om de klachten die worden veroorzaakt door een prikkelbare darm te verlichten, is het slikken van pepermuntolie. Dit geeft verlichting bij lichte darmklachten. In pepermuntolie zit menthol, dat de spieren in de darmstreek ontspant en de pijn verlicht.

Een capsule Tempocol bevat 182 milligram pepermuntolie en door de speciale coating komt het pas vrij in de darmen. Het is wetenschappelijk bewezen dat pepermuntolie bij veel mensen met buikklachten, winderigheid of lichte darmklachten werkt.1 De pepermuntolie in Tempocol zorgt voor verlichting van de klachten die veroorzaakt kunnen worden door een prikkelbare darm.

Tempocol is een natuurlijk geneesmiddel, dat zonder recept te koop is bij de apotheek of online drogist.

Direct kopen 

Meer over Tempocol

1 Weerts ZZRM, Masclee AAM, Witteman BJM, et al. Efficacy and Safety of Peppermint Oil in a Randomized Double-blind Trial of Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology. 2020;158(1):123-136. Geraadpleegd juli 2020, beschikbaar via: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31470006/