Buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een vervelende en chronische aandoening van het darmstelsel met steeds terugkerende buikpijn klachten, darmkrampen of problemen met de ontlasting. Ongeveer 3.5 miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid zijn symptomen van PDS.

Mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben over het algemeen veel last van hun darmen. Vaak is hiervoor geen duidelijk oorzaak gevonden. Er zijn mensen die soms klachten ervaren maar er zijn ook mensen die vaker last van hun darmen hebben. De klachten verergeren wanneer mensen stress ervaren. De klachten die veelal voorkomen zijn vooral stekende, zeurende of krampende buikpijn, gerommel in de buik of buikkrampen, vaak rond de navel, uitstralend naar de rug of de zij. Ook winderigheid en problemen met de ontlasting komen voor. Dat kan diarree zijn, of juist verstopping en ook vaak plotselinge onhoudbare aandrang. Ook andere maagdarmklachten, zoals een opgeblazen gevoel, maagpijn, reflux en zuurbranden kunnen bij het klachtenpatroon horen.


Buikpijn, lichte darmkrampen en winderigheid

 

Buikpijn

Buikpijn komt heel vaak voor. In de buik liggen dan ook veel vitale organen, zoals de darmen, de maag, de blaas en de lever. Buikpijn is geen aandoening of ziekte op zich, maar een symptoom van verschillende aandoeningen of problemen.
Omdat er in de buikholte zoveel organen liggen, zijn er ook veel mogelijke oorzaken van buikpijn. De plaats en de ernst van de pijn kunnen echter al wel veel zeggen over de oorzaak. Buikpijn kan variëren van een zeurende, vervelende pijn tot acute en zeer hevige en stekende buikpijn. De soort pijn zegt dus vaak al iets over de oorzaak.

Lichte darmkrampen

Lichte darmkrampen kunnen door behoorlijk veel aandoeningen en problemen veroorzaakt worden.

Darmen bestaan uit twee delen – de dikke darm en de dunne darm. De dunne en dikke darmen zijn zeer belangrijk organen. De spijsvertering en opname van gemakkelijk oplosbare voeding zoals enkelvoudige koolhydraten vindt plaats in de dunne darm. De dikke darm heeft de functie om vocht te absorberen, om voedingsvezels te verteren en om afval te verwijderenl.

Wanneer voedsel en afvalstoffen door de darmen passeren, worden ze voortgestuwd door de ritmische samentrekkingen van de spieren van de darmen, beter bekend als peristaltische bewegingen. Indien, om welke reden dan ook, de darmen niet normaal functioneren – of als de beweging van de spieren ergens door wordt belemmerd, kan men darmkrampen ervaren.

Winderigheid

Door lucht in te slikken komen gassen in je maagdarm kanaal terecht. Bij het verteren van het voedsel in de maag en darmen komen gassen vrij. Soms verlaten deze gassen het lichaam als winden. Bij hinderlijke winden is sprake van winderigheid.